Over Namiddagbezoek aan de Roosenbergabdij, het klooster en de kerk van Waasmunster

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 07 jul

    Feest van de Vlaamse Gemeenschap

    Eucharistieviering in O.-L.-V.-kerk te Dendermonde
Toon alle activiteiten
15 jun

Namiddagbezoek aan de Roosenbergabdij, het klooster en de kerk van Waasmunster

Een unieke cultuurontmoeting ... zo dicht bij ... om niet te missen!!

zaterdag 15 juni 2024 van 14:30 uur tot 17:45 uur

De abdij Roosenberg is één van de twee abdijen die de wereldvermaarde architect en benedictijn Dom Hans van der Laan ontwierp en bouwde. Zijn architectuurtheorie wordt wereldwijd in heel wat architectuurinstituten gedoceerd als referentiepunt voor het wezenlijke in de moderne architectuur. Zijn architectuurprincipes fundeert van der Laan op de eeuwenoude monumentale, meest eenvoudige, maar stoere voorbeelden: fundamentele vernieuwing geworteld in de grote traditie. Van dit alles getuigt de abdij Roosenberg tot in elk detail, want ook het meubilair werd door van der Laan ontworpen. Een gespecialiseerde architectuurgids zal ons in de abdij rondleiden.

 Abdij Roosenberg 1  Waasmunster Klooster

Nadien rijden we naar Waasmunster centrum en bezoeken het klooster der Zusters van Sint-Franciscus eveneens ontworpen door Dom van der Laan. Daar bespreekt Harold Van de Perre (groot bewonderaar van Dom van der Laan) het monumentale pand vanuit Italiaanse en vooral Umbrische voorbeelden. In dit klooster bevindt zich ook het glasraam ‘Het zonnelied’ een creatie van zijn hand. Ook de neorenaissance kapel uit de 19de eeuw is als een juweel in deze moderne van der Laan-architectuur opgenomen.

Nadien bezoeken we de kerk van Waasmunster met zijn merkwaardig kerkelijk museum. Initiatiefnemer en conservator van dit museum, Willy Brône, leidt ons rond. In de kerkbevinden zich ook vijf schilderijen die samen de cyclus ‘De paradoxen van het geloof’ voorstellen. Ze zijn  geschilderd in klassiek-moderne stijl door Harold Van de Perre, die uiteraard deze cyclus heel even toe zal lichten.

Deze Waasmunsterse cultuurnamiddag besluiten we bij een drankje in de bistrobar van het Vrijetijdscentrum De Meermin (in de nabijheid van de kerk), Abdij van Roosenberglaan 6, Waasmunster.

Verplaatsing met eigen vervoer en samenkomst om 14.30 u. op de parking van de Abdij van de Roosenberg, Oude Heerweg-Heide 3, Waasmunster 1.

Deelnemingsprijs p.p. (prijs gegidste rondleidingen en één drankje inbegrepen): 20 € (leden Davidsfonds) – 25 € (niet-leden).

INSCHRIJVEN: bij Willem Van den Bremt (willemvandenbremt@gmail.com of 0485/96 01 29) en mits overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekening BE40 0682 2184 2663 van Davidsfonds Dendermonde met de vermelding ‘Naam + Waasmunster’. Dit ten laatste op 9 juni.

Deelnemers zonder eigen vervoermiddel kunnen Willem Van den Bremt contacteren die dan een carpooling zal voorstellen.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 20,00
Standaard € 25,00

Info en inschrijven: Willem Van den Bremt, willemvandenbremt@gmail.com

of tel. 0485 / 96 01 29

Labels: Geschiedenis & ErfgoedArchitectuur1 sessieActiviteitLokaalBezoek met gidsCultuurregio Denderregio