Over De wortels van het moderne Italië.

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

27 feb t/m 19 mrt

De wortels van het moderne Italië.

Hans Cools neemt je mee in de rijke en boeiende geschiedenis van Italië en gaat in op de culturele karakteristieken ervan. Geschiedenis van een voorland.

Van dinsdag 27 februari 2024 om 14:00 uur t/m dinsdag 19 maart 2024 om 16:00 uur

Het eengemaakte Italië bestaat nu al zo'n 160 jaar en als geografische aanduiding bestaat de naam 'Italia' zelfs al sinds de oudheid. Maar eeuwenlang was de Laars een lappendeken van kleinere (stad)staten. En dat heeft z'n sporen nagelaten in de Italiaanse samenleving, die gekenmerkt wordt door een sterke gehechtheid aan de geboortestreek - in het Italiaans campanilismo geheten (campanile = klokken- of kerktoren). Ondanks de vele straatnamen die naar de eenmaking van Italië verwijzen, is er toch nog een grote verdeeldheid en verscheidenheid in il Bel Paese, zoals Dante het land in zijn La Divina Commedia noemde.

Hans Cools is als hoofddocent vroegmoderne geschiedenis verbonden aan de KU Leuven. Hij is ook verbonden als gastonderzoeker aan de Fryske Akademy in Leeuwarden. Zijn wetenschappelijk werk richt zich op de vroegmoderne sociale en politieke geschiedenis van de Lage Landen, Italië en Frankrijk.

Locatie: Zaal Belgica Bis, Kerkstraat 115, 9200 Dendermonde

Data: dinsdag 27/02, 5/03, 12/03 en 19/03/2024, telkens van 14 tot 16 u.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 64,00
Standaard € 79,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus4 sessiesRolstoeltoegankelijkActiviteitEuropaCultuurregio Denderregio