Twee personen die iets hebben met boeken én met Dendermonde komen vertellen over hun lievelingsboeken en favoriete auteurs.
Over heel Vlaanderen en Brussel organiseren Davidsfonds-afdelingen in januari activiteiten die je doen kennismaken met verhalen, gedichten, hun schrijvers en fans.
litteratuur staat dan in de schijnwerpers. Wij hebben twee personen uitgenodigd die een band hebben met boeken én met Dendermonde. Ze komen vertellen over hun lievelingsboeken en hun favoriete auteurs. Inspirerend en stimulerend!
De twee uitgesproken boekenliefhebbers zijn:
Krist Biebauw.
Krist Biebauw is momenteel de directeur van de openbare stedelijke bibliotheek De Krook te Gent. Hij is niet onbekend met het Gentse culturele leven. Hij was betrokken bij de proces-begeleiding van het cultuurbeleidsplan en leerde toen diverse diensten van de Stad Gent kennen. Sinds begin de jaren ‘80 was hij werkzaam in de Gentse bibliotheek – tot 1992 op de Kouter - voornamelijk als verantwoordelijke voor Public Relations en Doelgroepenwerking en nadien als bibliothecaris en rechterhand van de toenmalig directeur. Hij was ook actief binnen de Raad van Bestuur van Bibnet (vroeger VCOB – Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken) en heeft van daaruit het Vlaamse beleid op bibliotheekgebied mee helpen bepalen.
Voordien werkte hij onder andere bij Cultuur Lokaal vzw. Op zijn 23ste werd hij directeur van het Cultuurcentrum Ter Vaert in Hamme en van november 1997 tot december 2002 was hij directeur van Cultuurcentrum Belgica in Dendermonde.
Gerolf Van de Perre.
Gerolf Van de Perre is geboren in Sint-Amandsberg en getogen in Dendermonde. Hij is kunstschilder en auteur en is als docent verbonden aan de Sint-Lucasacademie te Gent.
Hij heeft een passie voor de koppeling van schilderkunst aan literatuur of geschiedenis.
Hij bracht drie jaren door in China, wat leidde tot de publicatie van drie geschilderde graphic novels, namelijk “Steenstof”, “Huishulp” en “Het graf van de keizer”.
Daarna publiceerde hij een adaptatie in schilderijen van de enige roman van Rainer Maria Rilke “De aantekeningen van Malte Laurids Brigge” onder de titel “Dichter in de Massa”. Met deze Rilke-cyclus was hij een markant deelnemer aan het Kunstenfestival Watou 2011.
Hij werkte samen met schrijfster Johanna Spaey aan het boek “Gewonde stad” over de impact van de Eerste Wereldoorlog op de universiteitsstad Leuven.
Gerolf liet zich ook inspireren door “Le Grand Meaulnes”, de enige roman van de auteur Alain-Fournier (1913). Dit coming-of-age-verhaal vertelt het relaas van de vriendschap tussen de getormenteerde en avontuurlijke Meaulnes en de verlegen François Seurel.
In 2021 maakte hij een prachtige muurschildering in Leuven als eerbetoon aan de Belgische verzetsheldin Hortense Daman (1926-2006).
De gesprekken worden op deze activiteit in januari gekoppeld aan een nieuwjaarstoost.