Over Het verhaal van de glasraamkunst

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

07 nov

Het verhaal van de glasraamkunst

Tijdens zijn tentoonstelling wil Harold Van de Perre een lezing met beelden brengen over de geschiedenis van de glasraamkunst vanaf haar begin tot op heden en in die context het verhaal van zijn eigen glasraamcreaties.

dinsdag 7 november 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

De onovertroffen schoonheid van de middeleeuwse glasraamkunst, met vooraan Chartres en Bourges, tonen ons de luister van glas doorgloeid van licht. In dat spoor voegen de moderne glasraamkunstenaars hun eigentijdse creaties toe.

Over deze geschiedenis wil ik nader ingaan. Wat is zo uniek aan de glasraamtaal en wat zijn haar geheimen? En waarin onderscheidt de glasraamtaal zich van de andere beeldende talen?

Hoe werd ikzelf, naast de andere facetten van mijn kunstenaarschap, glasraamkunstenaar? Ik zal het hebben over mijn begin als student aan het Hoger Instituut Sint-Lucas Gent onder de leiding van een Duitse gastprofessor monumentale kunsten waaronder glasraam en mozaïek, over mijn stage nadien in een vermaard Duits glasraamatelier, over mijn eerste opdrachten en mijn belangrijkste creaties nadien met als hoogtepunten het glasraam Hemels Jeruzalem in de O.L.Vrouwekerk te Dendermonde en mijn glasraam Laudato Si in de Sint-Baafskathedraal te Gent. (Harold VdP)

Plaats: Ros Beiaardzaal, Stadhuis, Grote Markt, 9200 Dendermonde 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief + Okra en Vrienden CC Belgica € 6,00
Standaard € 10,00

Info: harold.vandeperre@skynet.be of tel. 052 / 21 47 70

Labels: Kunst & CultuurBeeldende kunstLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteit