Over Tentoonstelling in Overmere over de Boerenkrijg

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

25-27 aug
# 4712

Tentoonstelling in Overmere over de Boerenkrijg

We willen dit jubileumjaar niet ongemerkt voorbij laten gaan en de vrijheidsgedachte van de Boerenkrijg in de kijker plaatsen.

Van vrijdag 25 augustus 2023 om 20:00 uur t/m zondag 27 augustus 2023 om 20:00 uur

We citeren burgemeester Piet Buyse (uit "Boerenkrijg-fietstochten").

"Op zondagochtend 21 oktober 1798 nam een bende van zowat 300 brigands, gewapend met gaffels en pieken, deze ontmantelde vestingstad in. Ze beukten de poort van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in en luidden de klokken. Op de Grote Markt trokken ze de vrijheidsboom omver terwijl ze 'Vivat den Keizer' riepen.

Daags nadien kregen deze brigands versterking van 400 à 500 landlieden. Zij staken de vrijheidsboom in brand en wierpen massa's republikeinse tekens uit kerken, cafés en herenhuizen op de brandstapel. Ook enkele registers uit het stadshuis moesten er aan geloven. Ze keerden zich tegen eigendommen van diverse notabelen die aanhangers waren van de Franse Republiek. Op 23 en 24 oktober was de stad overrompeld door zo'n 3 à 4000 opstandelingen.

Ondertussen kwam er een tegenoffensief vanuit de overheid in Gent, die een colonne van Franse militairen richting Dendermonde stuurde. Hierop trokken de opstandelingen zich terug zodat de soldaten op 25 oktober geen weerstand meer ondervonden. De militairen installeerden een nieuwe stadsmagistratuur en een 'comité de surveillance' en arresteerden een veertigtal inwoners die een actieve rol bij de opstand hadden gespeeld. Hiermee kwam voor Dendermonde een einde aan wat men later de 'Boerenkrijg' zou noemen."

225 jaar geleden op 12 oktober 1798 werd in Overmere de vuurlont van de Boerenkrijg aangestoken. We bevelen de tentoonstelling georganiseerd door de Heemkundige Kring Overmere graag aan bij onze leden en sympathisanten. Deze vindt plaats in het oud-gemeentehuis te Overmere.

Opening op 25/08/2023 om 20 u.

Open op 26 en 27/08/2023 van 10 tot 20 u.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedActiviteitLokaal